dimarts, de gener 08, 2008

El niño republicano

Va arribar a les meves mans un llibre titulat "El niño republicano" (aquesta era fàcil d'endevinar, donat el títol del post). No parlo del que va publicar fa uns anys el ja desaparegut Eduardo Haro Tecglen, a qui vaig tenir el plaer d'escoltar en directe en un acte d'homenatge a Manuel Vázquez Montalván. El llibre del que parlo és més antic, concretament va ser editat el 1932, element que suposa un plus "d'emotivitat" per aquells que ens sentim identificats amb els valors republicans. Per qui no conegui el llibre (jo no el coneixia abans de llegir-lo), podeu veure les primeres 20 pàgines visitant aquest enllaç, però jo us deixo aquests fragments del pròleg escrit pel mateix autor, Joaquin Seró Sabaté, que ajuden a entendre que és el llibre.
"Las nuevas ideas que llevan al pueblo a encarnarse en el nuevo régimen republicano necesitan efectuar una penetración pacífica en muchos cerebros anublados por cuatro siglos de opresión y de esclavitud."

"...es preciso que vayamos serena y decididamente a la formación de una generación nueva, capaz de digerir las ideas emancipadoras, comenzando por llevar a la infancia y por entronizar en la escuela los ideales de Patria, República y Libertad."

"Para ello hay que llegar a la entraña, a la médula de la educación fundamentada en la prédica y en el libro, sobre todo en el libro; hay que renovar el caudal bibliográfico...hay que ir, en suma, a la renovación de todo el fondo bibliográfico de la escuela primaria, sin cultivar estridencia, sin asustar las conciencias, sin elevar altares a ningún sectarismo, imitando en cuanto nos sea posible la bibliografía escolar francesa que en sesenta años ha hecho una infancia totalmente republicana, sesuda y moderada."

"Dado ya este paso en los nuevos derroteros que se marcan a la escuela primaria, es seguro que muchos otros, mejores que nosotros, acometerán con brío esta obra de transformación del libro, con lo cual harán un bien indiscutible a la Patria, a la República y a la Infancia."

Què és doncs El Niño Republicano? És un pas endavant en la construcció d'una nova societat, la II República, basada en la llibertat i la fraternitat. Era molta la feina a fer per canviar una societat com l'espanyola on les classes més populars començaven a fer-se protagonistes del seu propi destí, després de segles d'opressió monàrquica i catòlica. Calia combatre la incultura que castigava el poble i el control de les conciències per part de l'esglèsia. Van ser diversos els projectes que es van iniciar en l'àmbit educatiu, amb la voluntat de formar les noves generacions en el pensament crític i els valors que inspiraven la nova societat.

De lectura àgil i molt comprensible, El Niño Republicano explica els més importants referents i lluites històriques que van tenir la seva culminació en la II República, les lluites d'altres pobles, els drets i llbertats en aquesta nova societat, el significat i l'origen dels símbols republicans... Dels excessos de Fernando VII a la proclamació de la II República, de la Revolució Francesa a Simon Bolívar i les guerres d'independència a Amèrica, els drets de ciutadania, l'estructura de l'Estat, la Tricolor... Un llibre molt recomanable per la seva "actualitat" 75 anys després de la seva publicació, que, tot i el seu manifest caràcter liberal, és molt més valent que els continguts que avui es plantegen per a l'anomenada "Educació per a la ciutadania".

2 comentaris:

marc ha dit...

Aquest llibre el vaig heredar del meu avi i el guardo com un tresor entre d'altres llibres. Lamentablement és un llibre descatalogat que, personalment crec s'hauria de reeditar.

Anònim ha dit...

Hola Marc. Gràcies per participar al meu blog.

En el meu cas va ser a través d'un company que el llibre arribar a les meves mans. Es tractava d'una edició molt antiga (1932) que quasi feia por de tocar per si de cas es trencava. Estic d'acord amb tu en que hauria de ser reeditat. Malgrat el seu caràcter liberal, és un llibre del que avui encara es pot aprendre molt.

Salut!!