dijous, de juny 19, 2008

Crisi a l’Europa neoliberal


(publicat al TOT Cerdanyola del 19/06/2008)

El procés de construcció de l’Europa neoliberal ha patit un nou revés. El NO dels irlandesos i les irlandeses (encara que no de tots, perquè els del nord no han pogut votar) provoca una nova escletxa en una Unió Europea que s’està construint en benefici d’uns pocs i d’esquenes a la classe treballadora.

Semblava que una rentada de cara de la fracassada constitució europea, ara anomenada Tractat de Lisboa, seria suficient per continuar el procés de consolidació de l’Europa del capital i l’especulació. Els líders europeus van aprendre la lliçó del NO francès i holandès i van decidir aprovar el nou text directament als respectius parlaments (per la porta del darrera), evitant consultes populars. Temien una nova bufetada, com la que finalment han rebut a la República d’Irlanda, únic estat que celebra referèndum. Alguns es pregunten per què el govern irlandès ha estat tan ingenu de donar veu al poble.

Això succeeix la mateixa setmana que s’ha iniciat la tramitació d’una nova directiva europea que, com no podia ser d’altra manera, suposa un nou atemptat als drets dels treballadors. Parlo de la proposta d’allargar la jornada laboral fins a 65 hores setmanals, un autèntic retrocés al segle XIX. Front aquesta agressió, cal una resposta global i unitària per part dels treballadors i treballadores d’Europa: vaga general.

Aprofito per felicitar els companys i companyes del Sinn Féin per la seva campanya en contra del Tractat de Lisboa i la necessitat d’una altra Europa. Però sobretot, agraeixo al poble irlandès que hagi alçat la veu en nom dels que pensem que “Europa sí, però no així”.