dijous, de maig 22, 2008

Contradiccions

(publicat al TOT Cerdanyola del 22/05/2008)

L’anunci de tancament de Tàndem ha tornat a posar de manifest la precària situació de l’educació infantil a Cerdanyola, un dèficit denunciat des de fa anys per entitats socials de la vila. Aquestes reivindicacions ciutadanes ja van aconseguir que la legislatura passada es projectessin tres noves escoles bressol públiques. Ara cal, com s’està fent, pressió social per que es posin en funcionament i, mentre no arriba aquest moment, que no es perdin les poques places existents. La mobilització és un instrument important de participació en la política.

Aquesta “crisi” també ha posat de relleu les contradiccions existents al sí del govern municipal. I no parlo de crítiques, fins i tot dures, a la gestió, doncs un pacte de govern no implica haver d’estar d’acord amb tot el que el soci fa. Tampoc silenci. Però carregar, amb una sobredosi de demagògia, contra els posicionaments ideològics dels altres és anar més enllà. Parlo dels que afirmen que des de determinades ideologies es desconfia de la concertació i que arriben a dir que alguns preferim una gestió “amb funcionaris a l’estil soviètic”.

Alguns tenim molt clar que els serveis públics cal gestionar-los públicament i que la millor manera “que té l’administració per cooperar amb la societat” és establir mecanismes de participació ciutadana i no a través d’empreses privades. Entenc que això provoqui urticària als que defensen la política de l’externalització massiva. Només espero que no ens acusin de tenir cua i banyes i fer olor de sofre.

Malauradament, aquestes coses passen en un govern amb fortes contradiccions ideològiques. Alguns ja ho vam avisar. L’ajuntament no és només un òrgan de gestió, també hi ha contingut polític.

7 comentaris:

Harpo ha dit...

Hola Carles, no ens coneixem, peró ahir vam parlar a l'entrada de l'ajuntament, t'ho comento
perquè sàpigues qui soc.

Volia compartir amb tu algunes reflexions sobre el tema Tàndem.En aquest post i ahir en persona has deixat clar que recolzes les actuacions que estem fent des de l'associació 0-3 cosa que t'agraeixo i que em sorprèn gratament. És molt estrany trobar en política algú que encara posi pel davant els seus ideals al seu càrrec.
Dit això, també em vas fer un comentari que suposo fruit de la teva ideologia, en la que sembla que fiquis totes les empreses i tots els empresaris al mateix sac, crec que ha sigut una de les vostres grans errades en aquest tema.
Tàndem no està pensat com empresa per guanyar diners, evidentment és una empresa privada i és gestiona com a tal, hi ha despeses, s'han de pagar sous , etc...però no és l'objectiu de Tàndem. Sempre s'ha prioritzat el poder fer un projecte educatiu com pensaven que era millor pels infants, per vocació, simplement per vocació, perquè és el que els hi agrada, perquè és el que van somiar als vint anys que volien fer i tinc la sensació que no ho heu entès en cap moment i penso que tu potser ho entendràs, deixam que et digui també que sé que comparteixes govern amb gent que no ho voldrà entendre mai, no els interessa políticament.

No t'has parat a pensar com potser que una empresa que anuncia el seu tancament, tingui el recolzament social que està tenim Tàndem? Ni com pot ser que tots, i dic tots els seus treballadors, tu que ets sindicalista saps de que t'estic parlant, estiguin totalment a favor de la empresa? Han anat als plens a lluitar pel seu lloc de treball per que els hi agrada el que fan, com ho fan i com les deixen fer-ho. Sé que has parlat amb les mestres, creus que estan descontentes del tracte que han rebut per part de la empresa?.

Tàndem és un projecte de vida, és una forma d'entendre l'educació que compartim pares, mestres i empresa i per això molts de nosaltres l'escollim, sempre s'ha anteposat el benestar dels infants al de qualsevol altre aspecte empresarial, una vegada les vaig sentir dir que “una mestra contenta eren uns infants contents”, encara que et sembli estrany, també existeixen aquesta mena d'empreses, i això és el que defensem i el que volem.

Anònim ha dit...

Hola Company. Sí, ja me'n recordo de tu. En primer lloc, agraïr-te que visitis el meu blog i, sobretot, que deixis la teva opinió i així puguem iniciar un debat que és interessant, per la seva actualitat a la ciutat i per la importància de fons que té l'educació pública.

La mobilització que esteu portant a terme des de l'associació 0-3 (així com d'altres que s'han produit en el passat) és molt important perquè posa d'actualitat el debat sobre la precària situació de l'educació infantil a Cerdanyola. Esteu fent que l'aparell municipal es mogui per trobar una sol·lució a un problema d'ara, que no es perdin places d'escola bressol (ni a l'escola municipal ni a les que reben subvenció pública) quan el que cal és l'ampliació de l'oferta pública d'una vegada. També perquè penso que la mobilització en sí, la pressió social, és un instrument clau de participació ciutadana en la política, tant en les qüestions més locals com en les globals, i és per això que saludo que contibuiu, amb la vostra lluita, a generar aquesta idea en la gent.

Sobre el meu article, remarco que parlo de qüestions ideològiques que existeixen dins del govern. El conflicte de Tàndem ha servit a alguns per desmarcar-se políticament, no només en el fet concret de Tàndem, que seria comprensible, sinó en un àmbit més global que s'exten al debat sobre com s'han de gestionar les futures escoles bressol municipals. És en aquest punt on existeixen les contradiccions entre els grups del govern municipal i és en aquest pla polític en el que s'encaminava el meu article.

Ara bé, el tancament de Tàndem és un problema avui, i cal abordar-lo des d'aquesta perspectiva. No pot ser, com alguns han volgut (i no parlo de l'associació 0-3), que la seva solució hagi d'hipotecar el model de gestió futura de les escoles bressol municipals. Crec que s'hauria d'haver continuat amb el conveni per 4 anys més, doncs aquestes són de les poques places que l'ajuntament pot oferir actualment i cal defensar-les. A partir d'aquí caldria veure com s'encaixa això en el model de gestió de les futures places públiques, que nosaltres creiem que ha de ser, com en diuen ara, gestió directa. Això no vol dir que estiguem contra l'empresa Tàndem, que la posem a la mateixa alçada que les grans multinacionals, encara que alguns tinguin interés polític en que es pensi que sí és així.

Simplement pensem que la millor manera de garantir l'equitat dels serveis públics és a través de les institucions públiques, però sobretot amb la plena participació de la ciutadania. Cal que els ciutadans tinguem espais per opinar i, sobretot, participar en la presa de decisions i en la organització d'uns serveis públics que han der ser capaços de generar espais per desenvolupar projectes i iniciatives que sorgeixen de la pròpia societat.

Entenc que Tàndem és un d'aquests projectes. El fet que tant pares i mares com mestres us esteu mobilitzant, el recolzament rebut, és la millor demostració d'això que dic. A partir d'aquí, penso que el projecte i l'experiència de Tàndem ha de poder tenir cabuda en el marc públic. Aquesta implicació per part de mares, pares i mestres en l'educació és exactament l'esperit que, penso, han de reixir l'educació pública en totes les seves etapes.

Sobre l'altre dia quan vam parlar, el que et vaig comentar és que segurament la nostra posició sobre el paper de Tàndem, com empresa, no era la mateixa. És indubtable que tenim perspectives diferents sobre com s'està desenvolupant aquest tema, de perquè ajuntament i empresa no s'han posat d'acord per donar continuitat a l'escola bressol Tàndem. Rebem la informació per canals diferents. Tot i això, no negaré que per part de l'ajuntament les coses no s'han fet bé, d'altra manera no ens trobariem en la situació actual amb un problema de ciutat que necessita una sol·lució immediata que sembla que no acaba de posar-se en marxa.

On segurament estem d'acord és en que Cerdanyola pateix una molt precària situació quant a ensenyament 0-3, que l'ajuntament s'ha de posar les piles ja i construir d'una vegada les escoles bressol projectades i, sobretot, no perdre les poques places que actualment pot oferir a la ciutadania, perquè és precisament el contrari el que necessitem.

Salut!!

alfons ha dit...

Carles, com bé dius Tàndem és,
-era- un projecte que neix de la societat. Era un projecte respectable i absolutament compatible amb la gestió de l´educació com a servei públic.
Els darrers quatre anys, però també en l´any que portem de nou mandat, s´ha estat treballant amb l´obssessió d´acabar amb els convenis amb les escoles bressol.
Per mi ha estat incomprensible com s´han dedicat tants esforços a aquesta missió i en canvi les escoles compromeses a construir encara estan per fer...

Des d´alguns sectors de l´esquerra s´han demonitzat els convenis (aquests sí que sembla que facin pudor a sofre...), fins que s´ha aconseguit acabar amb ells i amb l´escola Tàndem. A mi em sembla incomprensible.
Recorda, Carles, que quan vam negociar el pacte de govern, en un sol punt no ens vam posar d´acord ICV-EUiA i CiU : En el manteniment dels convenis de les escoles infantils.IC els volia fer deaparéixr, i ho ha aconseguit.

Jo dubto molt que la noca escola sigui millor que Tàndem, i em sembla que em fet desaparéixer una escola que aportava molt en positiu tant des d´un punt de vista social com pedagogic.

Ara diuen des de l´ajuntament (regidoria d´Educació), que la culpa és de l´escola. Que l´escola volia tancar i que no hi ha hagut res a fer. Jo t´asseguro que no és així. Fa molts anys que segueixo el tema de les escoles bressol, i sé perfectament que només que l´Ajuntament hagués treballat una mica el tema, Tàndem no hauria tancat. T´ho puc assegurar.

Sé també, i t´ho vull dir, que malgrat moltes vegades s´hagi posat a EUiA com a excusa de la negativa a continuar amb els convenis, de fet ,heu tingut una actitud molt més flexible i raonable que d´altres. Això també és just dir-ho.
Alguns sectors de l´esquerra a vegades es guien per l´estètica, més que per l´anàlisi objectiva i realista de la realitat. Aquest n´ha estat un cas paradigmàtic. Amb tal de poder dir : "Hem acabat amb els convenis amb l´escola privada, a partir d´ara, només escola pública", s´ha fet un mal innecessari. S´han obert unes ferides que no hi havia cap necessitat d´obrir.I s´ha creat un problema superior al que hi havia.
Ara ja no hi ha res a fer. S´ha acabat. Penso que tot aquest afer ha estat un greu error.Alguns estem dolguts, molt dolguts. Almenys esperem que no empitjori encara més.
Una salutació molt cordial, Alfons

Esther ha dit...

Hola Carles,
m´agradaria comentar-te algunes coses.
1.Les contradiccions entres els grups que heu pactat a la ciutat és obvi, i tu també hi ets.
2.En nom del sentit comú i del bé de la comunitat la ciutat no es pot governar de forma parcel.lària.
3.Què entens per escola bressol pública? Les famílies pagarem 0euros?Quina forma de participació permetreu i amb quins canals? hem de prendre d´exemple el que heu seguit amb Aula Música Moderna?
4.No creus que la societat molt sovint va per davant de l´administració, que coopera amb l´administració,què l´administració és part de la societat i que hauria de recolzar (com ho fa moltes vegades) projectes que ella no es capaç de generar?

No pretenc que em contestis totes les preguntes, són reflexions que se´m passen per la ment.

De tota manera penso que és millor opinar que callar,(però aquest és un altre tema).
Una abraçada,
ESther

Anònim ha dit...

Hola Alfons.

Estem d'acord que la millor de les opcions era que Tàndem continués. Incomprensiblement ajuntament i empresa no s'han posat d'acord. Aquí hi ha versions confrontades sobre com han succeït les coses. Ni em crec ni em deixo de creure cap d'elles. Jo no he estat directament implicat en les negociacions. El que és innegable és que l'ajuntament tenia la responsabilitat de mantenir unes places d'escola bressol que, a través d'una subvenció a una iniciativa privada, són de les poques places que podia oferir a la ciutadania. I sobretot, ara que hi ha un problema l'ha de resoldre sí o sí. I aquí no hi ha marge per a nyaps.

És innegable la precària situació de l'educació 0-3 a Cerdanyola, i estem d'acord en que és una cosa que no ve d'ara. Sobre com resoldre-la, és fonamental que es construeixin d'una vegada les 3 escoles projectades: no pot ser que tràmits burocràtics i urbanístics ho estiguin endarrerint tant, sigui de qui sigui la culpa. Qui s'hagi de posar les piles que se les posi, i tots aquells que tenim una implicació més directa en l'activitat política municipal tenim l'obligació moral de fer allò que puguem en aquesta línia.

Ara bé, crec que la continuitat de Tàndem no podia hipotecar el model de gestió de les escoles bressol públiques. Alguns apostem per un model de gestió pública directa (d'altres no i també és legítim). Òbviament no és una cosa que es pugui fer d'avui per demà i cal ser flexible, doncs és indubtable que la manca de polítiques públiques de 0-3 durant molts anys han "obligat" la ciutadania a cobrir una necessitat com les escoles bressol (en les seves diferent modalitats). És per això que alguns pensem que tot i avançar cap la plena gestió pública dels serveis públics, cal integrar les diferents experiències que hagin anat sorgint a la ciutat. I cal saber-ho fer intel·igentment. Com fer-ho és un debat obert on cada organització té les seves propostes. Però crec que aquelles iniciatives que no tinguin un afany empresarial no haurien de tenir problema en poder-se integrar en el sistema públic, d'alguna o altra fòrmula.

Sobre el tema del post concretament. No poso en dubte el dret i la legitimitat de criticar postures del govern amb les que no esteu d'acord. No només això, sinó que és totalment comprensible políticament. Com bé comentes al teu blog (Avui fa un any de les eleccions municipals) "és díficil véncer la inèrcia que als votants els porta a premiar directament a l´alcalde". Criticar decisions i obrir el debat a la ciutadania és totalment legítim. Criticar accions i omisions, propostes... Trobo de rebut que feu posicionaments públics com els que vau fer la setmana passada des de CDC. Formen part del joc polític, un joc al que juguem tots i que sabem com funciona). Però crec que fer critiques en el pla ideològic, com heu fet anteriorment o vas fer tu al teu article, és anar més enllà. Aquesta distància ideològica ja era coneguda abans de fer el pacte de govern. La idea era que això no impedia acordar un programa de govern per a la ciutat. O així es va explicar. Especialment els que vau creure en aquell pacte.

Salut!!

Anònim ha dit...

Hola Esther.

1. Poc més puc dir sobre les contradiccions. Són les que són. Alguns no vam estar d'acord i vam creure adient buscar un espai que, dins del marc de l'acord refrendat democràticament per l'organització on volem estar, ens permetès mantenir un marge suficient a la discrepància. Va ser la millor síntesi que vam trobar.

2. Estem d'acord en que no s'ha de governar de forma parcelària. En això i en que cal una plena transparència. Però tampoc crec que aquests siguin problemes que hagin nascut a Cerdanyola des del 2003, encara que entengui que políticament interessi dir-ho.

3. Òbviament crec que l'objectiu de l'escola bressol pública (com dels serveis públics en general) és la plena gratuitat, sufragada per impostos directes que gravin més a qui més tingui i menys a qui menys tingui. Ara bé, aquest és un llarg camí per recòrrer, doncs la situació actual no la desitjable. En molts i molts anys no hi ha hagut polítiques públiques en aquest sentit, per tant partim d'una situació precària i encara no hi ha una plena consciència de la importància de canviar el rumb. Això es demostra veient els pocs recursos que encara es destinen a aquest fi. Sobre la participació, crec que és un element clau. I quan parlo de participació em refereixo a que cada centre ha de tenir espais de decisió on hi participin tots els actors implicats (en aquest cas, pares i mares, mestres i administració). No parlo ni molt menys d'òrgans consultius i poc dinàmics com els "consells muncipals". Parlo d'organs que tinguin la capacitat de gestionar el dia a dia i de planificar el funcionament del servei públic (del que tots i tots som i hem de ser usuaris i copropietaris). No se si s'arribarà, però alguns treballem en aquest sentit.

4. Estic totalment d'acord en això que dius. Simplement penso que hi han maneres de poder integrar aquestes iniciatives de la societat (i parlo de les que no tenen per objectiu el negoci). De les que si tinguin el negoci com objectiu opino diferent. Trobo injust que es pugui fer negoci amb una necessitat tant bàsica com és l'educació.

Salut!!

Harpo ha dit...

Hola de nou Carles.

Avui han sortit publicades les bases de la convocatòria per Mestre i Tècnic especialista en educació infantil de l'Ajuntament

No entraré a discutir-les aquí, no crec que sigui el lloc, però si que em permeto proposar-te que li ensenyis a algú dels responsables d'educació del teu sindicat, a veure que pensen, crec que et serà d'interès el que et puguin explicar de la situació actual del mon de l'educació i de com s'està actuant en altres administracions.

Ja em diràs

Salut