diumenge, d’octubre 05, 2008

Sobre la zona esportiva de Les Fontetes

Després de les declaracions que ens els darrers dies s’han fet al voltant del retard en l’aprovació de l’expedient de contractació de la gestió i explotació de la zona esportiva de Les Fontetes, voldria fer alguns comentaris com a regidor i membre d’EUiA de Cerdanyola.
  1. La retirada de l’ordre del dia del ple del juliol del punt en qüestió va ser una decisió de l’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, que es va prendre sense consultar-ho amb el conjunt del grup municipal d’ICV-EUiA, ni tan sols amb els portaveus d’Esquerra Unida i Alternativa. Els regidors d’EUiA, com la majoria de membres del consistori, vam assabentar-nos de la retirada del punt a l’inici del mateix ple municipal.

  2. Tal i com va passar al ple de setembre, on l’expedient es va aprovar amb els 13 vots d’ICV, CIU i PP, el punt es podria haver aprovat el juliol amb els mateixos vots favorables, independentment de l’abstenció d’EUiA. Així doncs, el retard en la contractació de la gestió no es pot atribuir a EUiA, i són altres qui n’han de donar les explicacions pertinents.

  3. Com ja vaig manifestar durant el debat d’aquest punt al ple de setembre, EUiA pensem que les característiques d’aquest equipament esportiu permeten que sigui l’Ajuntament qui se’n faci càrrec de la gestió de forma directa, és a dir, sense donar l’explotació a una empresa privada. Si una empresa privada és capaç de fer la inversió necessària per adequar les instal•lacions, gestionar-les i, tot i així, obtenir beneficis cobrant per alguns serveis que allà s’hi oferiran, creiem que l’Ajuntament pot gestionar l’equipament sense que suposi una càrrega financera per als comptes municipals, mantenint la rendibilitat social que tot servei públic té l’obligació de garantir. O és que l’Ajuntament permetria que els beneficis de l’empresa concessionària surtin de la precarització de les condicions laborals i salarials del treballadors contractats per a realitzar les tasques?

  4. El programa electoral d’ICV-EUiA a les eleccions municipals del 2007 deia, al punt 4.1.1, que “...cal manifestar amb tota claredat que no és cert que qualsevol servei públic externalitzat es presta millor que des de la pròpia Administració Pública. Cal denunciar que molts serveis externalitzats s’han fet a costa de rebaixar les condicions sociolaborals dels treballadors/es.”. El mateix programa també deia, al punt 4.3.3, que “L’Ajuntament ha d’exigir que els serveis externs que contracti no estiguin formats per Empreses de Treball Temporal ni empreses de serveis integrals. A més, ha de cercar la internalització dels serveis.”. Són aquestes les propostes programàtiques, acordades al si de la coalició ICV-EUiA, les que recolzen la postura d’EUiA contra l’externalització d’aquest servei.

  5. Vull denunciar públicament la manca de voluntat del grup de CiU i, en especial, del regidor d’esports Fèlix Riba, a seure amb els representants d’EUiA per discutir sobre la gestió de l’equipament esportiu de Les Fontetes. Ja al mes de juliol EUiA vam manifestar a ICV i CiU la nostra postura, i d’ençà fins el passat ple de setembre, ni CiU ni el responsable d’esports no han intentat en cap moment reunir-se amb nosaltres per intentar “desencallar” la qüestió, tenint en compte que ara, amb supina demagògia, ens atribueixen a nosaltres el retard en la concessió.

  6. No és la primera vegada que ICV pren decisions sense comptar amb l’opinió dels representants municipals d’EUiA. Com exemple podria posar les al•legacions que, com Ajuntament de Cerdanyola, es van fer al Pla Territorial Metropolità de Barcelona (PTMB), on es va consensuar un document conjunt amb la resta de grups municipals però no amb nosaltres, coneixent la nostra negativa a la proposta de túnel d’Horta, tant viari com ferroviari. La negativa a realitzar i actualitzar un cens real d’habitatges buits a Cerdanyola és un altre exemple, com ho és la manca de voluntat per implantar mecanismes de participació ciutadana real en l’elaboració dels pressupostos municipals.

Carles Escolà Sànchez
Regidor d’EUiA de Cerdanyola

11 comentaris:

Carme Carmona ha dit...

Hola Carles.
Crec que va quedar força clar que la decisió d'aixecar el tema de l'ordre del dia va ser una "alcaldada", una pataleta conseqüència de la posició de CiU respecte de l'ARE.
També quedava clar, per lògica aritmètica, que el punt s'aprovava al setembre diguèssiu vosaltres el que diguèssiu. Això està clar....amb la crossa del PP com sempre que hi han dificultats.
Però.....per què el vostre vot va ser l'abstenció en lloc del NO més coherent amb el vostre programa electoral.
No acabo de veure el sentit del vostre vot.
Salutacions!

superegidor ha dit...

Home Carles, la teoria es molt bona, ara falta que desde EUIA hi poseu la pràctica.
Però està molt bé aquesta explicació, queda clar la vostra posició.

Anònim ha dit...

Hola Carme. Gràcies per participar al meu blog.

Segurament ja va quedar molt clar de qui era la responsabilitat del retard, però en els darrers dies han aparegut algunes declaracions que, més o menys directament, atribueixen a EUiA aquest retard. N'hi ha que volen fugir d'estudi. Jo només he volgut aclarir com són les coses, perquè no crec que EUiA haguem de carregar amb un "mort" que no és nostre.

Segurament tens raó i el més coherent hagués estat posicionar-se directament en contra del punt, en comptes d'abstenir-se. M'agradi o no, EUiA formem part del govern municipal i també cal ser conseqüents amb això. Ara bé, crec que amb l'abstenció explicitàvem la nostra postura contrària. De totes maneres, crec que no toca ara entrar en un debat sobre la coherència de les organitzacions polítiques perquè aquí tothom ens posariem vermells (qui estigui lliure de pecat que tiri la primera pedra, que diuen).

Salut!!

Anònim ha dit...

Hola I. En primer lloc, seria interessant saber a qui em dirigeixo. Et demanaria deixar el teu nom, o un nick que jo pugui reconèixer, en els teus propers comentaris (si n'escrius més). Crec que és injust haver-me de dirigir a algú que no se qui és. Segur que m'entens.

Dir-te que l'article exposa la meva postura personal, tal com veig les coses jo com a militant d'EUiA i com a regidor. La posició d'EUiA es va explicar al mateix ple i, si col·lectivament ho creiem adient, ja farem més declaracions al respecte.

Comparteixo això de que falta posar-s'hi a la pràctica. Tots sabem que el paper accepta qualsevol cosa. Però cal tenir en compte que les decisions col·lectives són això, col·lectives. Segur que pots entendre que mentre sigui regidor d'EUiA no em represento a mi mateix al ple, encara que intentaré que la pràctica se sembli tant com sigui possible a la teoria. Que ho aconsegueixo o no, és una altra cosa.

Salut!!

superegidor ha dit...

Home Carles, ja se que no em coneixes, però crec que potser interesant tenir una relació amb desconeguts, ja que el que jo pugui dir, no canviarà si coneixes el meu nom o no. Igualment intento escriuré sempre desde el respecte, i només la crítica que porto dintre em surt quan se'm treu de pulleguera.
No se, potser ens imagine'm que es una cita a cegues i així no ens estranyarà tant.
També et vull felicitar per la teva sinceritat i la teva coherencia. I es que es difícil de trovar a la vida política, fins i tot dins del teu partit, o coalició.
És una mica trist, i crec que en molts aspectes l'esquerra s'ho hauria de replantejar, no veig ara mateix les diferencies que signifiquen que governi ICV i EUA o el PSC, ara mateix, no les veig, i es que governar necessitant els vots de CIU i PP, es una mica difícil de portar, no?

Carme Carmona ha dit...

Hola Carles.

Segueixo sense entendre la vostra abstenció. El vostre vot, en un sentit o en un altre, mai afecta el resultat. Això és una evidència matemàtica amb la que heu acceptat governar. També és clar que ja sabia-ho que el PP faria de crossa del govern sempre que calgués: també és pura matemàtica que el govern, sense el PP, està en minoria; per tant ....a vosaltres "no us necessiten per res". Encara que esteu al govern...un vot negatiu vostre no impedeix cap aprovació, per tant la vostra semmbla més una posició de "deixar fer" per seguir governant; i no de responsabilitat política o de responsabilitat de govern.

De totes formesno penseu demanar al vostre portaveu (Miró) que no us utilitzi més?

Salutacions!

Anònim ha dit...

Muy buen artículo Carles!

Anònim ha dit...

Hola I???!!! En cap moment he posat en dubte que escriguis des del respecte. Simplement que prefereixo saber a qui em dirigeixo, per això vaig configurar el blog per a que només hi puguin publicar comentaris els usuaris registrats. Però bé, si prefereixes seguir en l'anonimat no passa res.

Se que la coherència no és un dels principis irrenunciables de la majoria de les organitzacions d'esquerres, EUiA inclosa, però això és quelcom que els i les que militem en aquestes organitzacions assumim, encara que molts i moltes no ens ressignem a que les coses continuin igual.

Sobre el que dius de governar amb CiU i el suport del PP. Mai he amagat que no em sembla una decisió política encertada, però és la que EUiA ha decidit. Que em sigui díficil o no de portar no crec que sigui massa rellevant políticament. Al cap i a la fi, la meva condició de regidor és temporal, jo tinc la meva feina i la meva vida més enllà de l'ajuntament. Altra cosa és que pensi que aquestes aliances perjudiquen el projecte d'EUiA.

Anònim ha dit...

Hola Carme.

Se que entens perfectament la nostra abstenció, altra cosa és que et sembli bé o malament. No discutiré les evidències matemàtiques que comentes, perquè són això, evidències. Només remarco que per entendre la postura d'EUiA en aquesta legislatura cal tenir present el paper que el PSC ha jugat en el passat i en el present. És per això que et deia que si parlem de coherència ens posarem vermells tots i totes. I aquesta no és una bona via d'entesa.

Salut!!

Carme Carmona ha dit...

Hola Carles.
He d'entendre que el manteniment d'una cartera pot significar esforços (si això et refereixes).
No entenc que el silenci del present tingui la seva raó de ser en el passat; entre d'altres coses perquè de passat en tenen molts dels que es senten a la sala del plenari; però ni tu ni jo i, per suposat el 99% del meu grup no tenen cap passat vinculat a la gestió municipal de Cerdanyola; cosa que no passa ni amb l'alcalde ni amb alguns del que ara parlen molt del passat (Gonzàlez, Cayuela,..). I alguns d'ells van tenir responsabilitats de govern (i no petites) fins a l'últim mandat socialista. Resposabilitats de les quals ara no volen ni sentir a parlar. Però aquesta sí que no és cap via d'entesa.

Crec que parlar clar sí que és una bona via d'entesa. Quan parlava de coherència ho feia en referència al vostre programa electoral i precissament perquè tu l'has posat sobre la taula. Com també has posat altres discrepàncies que no havien tingut resó (tunel d'horta, p.e.).

Salutacions cordials!

superegidor ha dit...

Carme, no se de que us estranyeu, això ho feu tots en meny o mes mesura.
El PSC paga el seu impost per formar part de PSOE, ICV el seu per ser una qualició, el PP el seu quan hagi de pactar amb els "nacionalistes" per tornar a governar, etc...
Em sembla d'un cinisme fora de lloc per part teva tira la canya en aquest sentit.
Cada cop se'm fa mes difícil entendreus i sobre tot entendre com podeu oblidar el que us envoltar, el que es fa amb les sigles dels vostres partits, i sobre tot, com podeu acusar algú de fer coses que vosaltres feu diariament.
Carme, seria bo mirar-se el melic avans de tirar d'històric, i no només a Cerdanyola, ja que no formes part d'una agrupació local, si no que darrera teu, hi ha un partit d'ambit nacional.
Salutacions cordials!